Пандемията скъси летния сезон по българското Черноморие, който бездруго не е

...
Пандемията скъси летния сезон по българското Черноморие, който бездруго не е
Коментари Харесай

Бургер за 18 лева? Защо по Черноморието е толкова скъпо?

Пандемията скъси летния сезон по българското Черноморие, който без друго не е от дългите - и цените еуфорично надминаха  " ден година храни ". Ако при започване на юли в Слънчев бряг едвам се запълваха първите редици на плажните чадъри, три седмици по-късно оживлението е очевидно. През август на Черноморието се стекоха най-вече българи и румънци. Ето, че за втора поредна година българските туристи избавят сезона, който е подкрепят това лято и от Националната стратегия " Отново дружно ", осигуряваща 6-дневен туристически пакет за летуване на няколко хиляди деца и учители. За нея служебното държавно управление отпусна 15 милиона лв..

Сезонът не е завършил, само че наклонността демонстрира, че ще се резервира близо трикратното нарастване на туристите по отношение на предходното провалено лято. Последните оповестени данни на националната статистика за нощувките от местата за настаняване демонстрират, че през юни м.г. броят им е 199 533, а за тази близо трикратно по-голям. Но даже и тези над 560 000 души са два пъти по-малко от юни 2019 година, последния сезон преди пандемията от Ковид-19.

Неотдавна Министерството на туризма заяви, че от 1 май до 8 август над 2.5 милиона туристи са пътували в страната, като от тях българите са близо 1,681 милиона. Ограниченията, наложени от доста страни, в това число Гърция, накараха немалко чужденци да почиват в България - посетителите от Румъния държат шампионата измежду чуждестраннните посетители с 222 966 души за този интервал. Следващата най-голяма група са поляците - към 60 000.

" Гледат на теб като на портмоне... "

Заради августовския пик обаче доста хотели и заведения по Черноморието подвигнаха цените, въпреки че от м.г. до края на 2021 работи понижена ставка по Данък добавена стойност от 9% за заведения за хранене и услуги по кетъринг. Цената от 18 лв. (малко над 9 евро) за хамбургер в един от курортите е стреснала даже германци, почиващи там. Но и на други места бургерите се оферират на цени от 15-16 лв., съвсем двойно по-скъпи от тези в столични заведения. Изненадваща е и оферта от 15 лв. за порция цаца и наливна бира - цацата в тази композиция коства 10 лв..

" Малки порции на високи цени, а не е вкусно ", " Гледат на теб като на портмоне " - това са измежду честите недоволства от заведения по морето. Обикновени салати вървят сред 8-10 лв., фрапето - от 6 до 10 лв.. Вечеря за двама с аперитив стига стотачка. Менюто постоянно е лимитирано и аргументите са както в дефицитните по традиция фрагменти в туризма, по този начин и в съкращенията, които извърши браншът поради рецесията. По традиция храната на улицата - да вземем за пример дюнери за по 6-8 лв., остава най-евтина.

Има и недоволства, че в някои хотели по морето желаят в допълнение възнаграждение за климатиците или оферират стаи на разнообразни цени - според от това дали имат климатик.

С шезлонгите и чадърите е друго - движат се сред 15 до 30 лв. (два шезлонга и чадър), само че може да са включени и в цената на нощувката. Случва се и да са безвъзмездни - само че в тези случаи от заведения на плажната линия приканват към консумация за най-малко 10-15 лв.. Разликите в цените на услугите по плажовете зависят от това дали концесионерът е преотдал елементи на хотелиери или на други компании.

Цените се дефинират от търсенето

В сектора не крият, че когато има високо търсене, цените се подвигат.  " Както и предишното лято, по този начин и в този момент българите са главният контингент, а те са известни с това, че не възнамеряват овреме почивките си като западняците. Това и нас ни затруднява да създадем планове ", разяснява пред Дойче Веле Борислав Хаджиев, ръководител на Контролния съвет на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Той подсети, че когато става въпрос за хотели, това значи ежедневни разноски за поддръжка, режийни, които вървят, без значение дали има туристи, или не. " А страната не направи нищо за подкрепяне на бизнеса, без значение какво приказват, грантовете от Европейски Съюз не ги поставям в сметката - тъй че сътрудниците и да не желаят, са принудени да подвигат цени ", сподели Хаджиев.

Георги Щерев, ръководител на Съюза на хотелиерите " Златни пясъци ", разяснява пред Дойче Веле, че цените са били понижени при започване на сезона, само че в този момент са се върнали към естествените. " Не може да се прави сезон за 30-40 дни, огромните хотели нямат ли претовареност през юни и септември, нищо не могат да изкарат ", разяснява той. Според него обстановката в морските курорти в този момент е такава, че цените на нощувките в хотелите не могат да се вдигнат даже с едно евро. " Ако успеем с 2-3% да ги вдигнем, е победа ", обяснява той пред Дойче Веле. Щерев означи, че в фамилните хотели и заведения, които са дребен бизнес, в този момент работи цялата фамилия, с цел да спести от личен състав и да има някаква облага. " И какво става - индивидът работи някъде до 17 ч и по-късно оказва помощ в заведението или хотелчето си. Идват данъчните и постановат санкция от 2000 лв., тъй като нямал контракт! "

А какъв ще е идващият сезон?

За следващата година в момента никой не желае да мисли. Потребителите желаят по-добро качество за цените, които заплащат, а бизнесът - предвидимост и държавна поддръжка. Но след един провален сезон 2020 и малко по-добър тази година се задават банкрути. " Изразходвал съм всички запаси, в това число и отсрочване на заплащания към снабдители, туроператорите се възползват от обстановката и смъкват цените по този начин, че напряко дерат кожи. Не знам дали ще оцелея за следващата година ", споделя притежател на ол-инклузив хотел от Слънчев бряг. 

***
Вижте и това видео:

В какво се трансфораха най-известните къмпинги? Да забележим:

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР